Danny Koning Man of the Match FC 's-Gravenzande - Kloetinge 4 -1

28 maart 2015

‘Eindelijk weer winst voor FC ’s-Gravenzande’, is de aanvangstekst van het altijd zeer snelle wedstrijdverslag van Jan Hoogenraad.  Dat is een waarheid als een klok, en het woord ‘eindelijk’ is een synoniem van ‘opluchting’.  ‘Wat had de vereniging deze overwinning hard nodig’ sprak de vice voorzitter in het Business Home bij de uitreiking van de door het boetiek ’t Haantje beschikbaar gestelde kleding bon aan de ‘Man of the Match’.


 

 

 

Of deze drie punten beslissend zullen zijn voor de begeerde plaats in de nacompetitie zal na de laatste wedstrijd op zaterdag 9 mei uit in Katwijk tegen Quick Boys duidelijk zijn. Echter deze opsteker voor de club, selectie, begeleiding, eigenlijk alles wat FC ’s-Gravenzande een warm hart toedraagt, kan niet meer worden afgenomen. Dat deze spelersgroep het in zich heeft om volgende jaar wederom in de hoofdklasse uit te komen is meerdere malen bevestigd, maar het geluk was telkens niet aan de zijde van de rood-blauwe. Dit was het afgelopen zaterdag uiteindelijk wel, maar het kwam niet door een wervelende wedstrijd en  ook niet zonder slag of stoot.


De voortekenen waren gunstig aan de kant van FC ’s-Gravenzande. Kris Heijnen, de zoon van de balsponsor Vincent Heijnen van HD klimaatsystemen, tekenende direct na de aftrap voor de eerste treffer. De scheidsrechter liet het scoreboord bij het begin van de wedstrijd jammer genoeg op 0-0 staan. Deze beslissing was jammer, maar wel correct. De leidsman uit Nootdorp drukte wel een grote stempel op de wedstrijd door het strooien van gele kaarten, maar liet echter één rode kaart achterwege. In de 60
e minuut kwam FC ’s-Gravenzande voor de 6e maal dit seizoen op een numerieke minderheid te staan en moest met nog een half uur op de klok met 10 man verder en Kloetinge daarentegen onterecht met 11 man. Danny Bijl werd de rode kaart voorgehouden terwijl zijn medestrijdgenoot van Kloetinge niet bestraft werd. ‘Waar twee vechten hebben twee schuld’, geld een oeroud Hollands spreekwoord. Maar op advies van de ingevallen grensrechter, door een blessure van één van de assistenten van het wedstrijdformulier, werd alleen aan de verdediger van Westlanders de uitsluiting door een directe rode kaart voorgehouden.De wedstrijd was kwalitatief niet van een hoog niveau, een echt degradatieduel. FC ’s-Gravenzande had in de eerste helft wel een overwicht maar er waren voor beide teams goede kansen om de score te openen. Voor Kloetinge waren de ‘Man van de wedstrijd’ Danny Koning en de paal de sta in de weg voor een voorsprong. Kansen voor FC ’s-Gravenzande waren er  in het eerste halfuur voor Rodney van der Meijs, Roy Vermolen en Ruben de Groot. De laatst genoemde blonde verdediger was defensief zeer belangrijk doordat hij met zijn lange benen dikwijls en voet tussen deur stak om verdere aanvallen van Kloetinge te voorkomen. In de 29e minuut was het raak voor FC ’s-Gravenzande, en hoe! Marijn le Congé nam een afvallende bal in één keer op zijn pantoffel en de bal verdween onhoudbaar, voor de goed keepende doelverdediger van Kloetinge, in het net. Kort daarna had Frank Broos nog de ultieme kans om de score te verdubbelen, maar hij liet het in de 42e minuut over aan Domingos Lopes de Brito. Met een 2-0 voorsprong gingen de beide elftallen aan de thee.

De tweede helft werd FC ’s-Gravenzande onder druk gezet door de gasten uit Zeeland maar stuite wederom op de betrouwbare Scheveningse sluitpost Koning.  In de 58eminuut maakte Kloetinge dan toch de verdiende gelijkmaker.Uit een hoekschop schoot Mark Schuit namens Kloetinge snoeihard in de rechter bovenhoek, waarbij de bal nog wel beroerd door de handschoenen van Danny Koning maar hij kon de tegentreffer niet voorkomen. Vlak daarna de al aangehaalde uitsluiting van Danny Bijl, er stapelde wederom donkere wolken boven het Juliana Sportpark. 

 


In de minuten na de aansluitingstreffer werd de verkiezing van de ‘Man of the Match’ wel duidelijk. Danny Koning behield zijn team voor zowel de gelijkmaker als de voorsprong door Kloetinge door fabelachtige reddingen. In de 77e minuut werd de aanvalsdrift van Kloetinge gekraakt door een snelle uitval van FC ’s-Gravenzande waaruit wederom  Domingos Lopes de Brito het net wist te vinden. Een luxe situatie, 3 doelpunten in een competitiewedstrijd en het zo nog mooier worden. De wedstrijd was niet goed, maar de voorsprong wel daar. De overwinning werd helemaal veiling gesteld doordat de koud in het veld gekomen Yuri Westhoff. Op aangeven van Frank Broos zette de spits al zijn gram in een verwoestende uithaal. Ver buiten het bereik van de keeper suisde de bal in de rechter bovenhoek. Juichend rende de ’s-Gravenzander richting de tribune en sloeg hij vol emotie en alle frustratie van zich af, bijna zijn longen uit het lijf. Dat mag en kan na zo’n wereldtreffer!

Drie hele belangrijke punten, misschien niet voldoende voor de uiteindelijke eindstand, maar wel voor het moraal van de selectie en de verenging. De verkiezing van de ‘Man van de Match’ viel op Danny Koning omdat hij het team van weer een ‘Net Niet’ wedstrijd bespaarde. Ondanks de discutabele uitsluiting van Danny Bijl wist het team onder leiding van coach Claudio Braga de overwinning binnen te slepen. Het verschil tussen rechtstreeks degradatie en nacompetitie is nog 6 punten en is nog niet uitzichtloos. Het blijft voetbal en er is genoeg potentieel in de selectie om dit kunststukje te kunnen klaren, maar de hoofdklasse zaterdag uit het Westland blijft afhankelijk van de resultaten van haar concurrenten en heeft het niet in eigenhand.

 

 

De oefenmeester uit Maassluis heeft voor de eerstkomende thuiswedstrijd op zaterdag 11 april tegen Noordwijk de hulp ingeroepen van een F junior. Een echte verenigingsjongen zal dan plaats nemen naast hem op de bank om voor zover mogelijk extra motivatie bij de spelers te zorgen. De uitwedstrijd in en tegen Noordwijk werd de winst weggeven in de 2e helft, het beloofd een hele interessante wedstrijd te worden tegen de middenmoter uit de bollenstreek waarbij FC ’s-Gravenzande zeker niet kansloos is.  Noordwijk is bij een overwinning op FC ’s-Gravenzande zo goed als veilig en heeft in de 3e periode een keurige tweede plaats. Het zal hen dus alles aan gelegen zijn om een goed resultaat te behalen in en tegen ’s-Gravenzande. De ploeg van trainer Braga kan voor deze wedstrijd rekenen op een zoals elke wedstrijd tot het bot gemotiveerde sluitpost Koning. Om niets aan toeval over te laten heeft hij dus de helpende hand ingeroepen van een 7 jarige talent uit de vereniging. Wie dat is, kom het zien op zaterdag 11 april a.s. uw steun is meer dan welkom.  Het is de zondag daarna een stuk beter toefen met nog drie punten op zak bij het bezoek aan ’Kom in de Kas’!


 


« terug
Hosting, design & ontwikkeling door Komplot.