Nederland - TsjechiŽ Onder 20 donderdag 1 en zondag 4 september 2016

04 september 2016

Nederland - Tsjechië Onder 20 donderdag 1 september  4 - 1

Dwight Lodeweges heeft zijn debuut als KNVB-coach van de Beloften opgeluisterd met een mooie zege. Onder 20 won in 's Gravenzande met 4-1 van de Tsjechische leeftijdsgenoten. Daar zag het in het begin zeker niet naar uit.

'Dat is lekker,' dacht Lodeweges. Hij zat nog niet op de bank of zijn ploeg keek al tegen een 1-0 achterstand aan. "Ik geloof dat er 22 seconden waren gespeeld. We grepen twee keer half in en Macek schoot de bal in het dak van het doel."

Baas

Het duurde even voordat Onder 20 de mokerslag had verwerkt. "In de eerste helft hebben we redelijk gespeeld," zegt Lodeweges. "We waren wel de baas op het veld, maar dat zegt niets. Er is altijd de dreiging van de counter." De gelijkmaker viel op een prettig moment, vlak voor rust. Patrick Joosten sneed naar binnen en rondde fraai af.

De tweede helft kon Lodeweges beter bekoren. "We waren fysiek verder en ook voetballend beter. Het team moet dan geduldig blijven en de tegenstander langzaam stuk spelen." En dat gebeurde. Na ruim een uur spelen maakte Oussama Idrissi de 2-1.

Magnifieke solo

In de slotfase maakte Onder 20 goed gebruik van de ontstane ruimtes. Eerst bleef de tien minuten voor tijd ingevallen Gervane Kastaneer (foto) alleen voor de keeper kalm: 3-1. Steven Bergwijn zorgde vervolgens voor het toetje van de avond. "Dat was een solo vanaf de Veluwe tot aan Den Haag," zegt Lodeweges vol bewondering.

Beginnen met een zege is altijd fijn. "Maar ik vond het vooral mooi om te zien dat de jongens als team hebben gespeeld. Nederlandse ploegen krijgen wel eens het verwijt dat het technisch allemaal aardig is, maar fysiek en op mentaal vlak tekort schiet. Deze jongens hebben hard geknokt."

Top van Nederland

Onder 20 speelt zondag 4 september in 's Gravenzande wederom tegen Tsjechië. Dan zal Lodeweges met een andere basis starten. "Want ik wil iedereen aan het werk zien." In de tussentijd heeft hij de jongens nog een paar dagen bij elkaar en daar geniet Lodeweges met volle teugen van. "Dit is de top van Nederland in deze leeftijdsklasse. Daarmee trainen is prachtig."

Scoreverloop

1. Macek 0-1, 42. Joosten 1-1, 61. Idrissi 2-1, 89. Kastaneer 3-1, 92. Bergwijn 4-1

Opstelling Nederland

Drommel, Lelieveld, St. Juste, Sturing, Verdonk, Rosario, Idrissi (79. Kastaneer), Van de Beek, Van der Heijden, De Jong (54. Nouri), Joosten (62. Bergwijn).

Nedederland - Tsjechië Onder 20 zondag 4 september  1 - 1

Zo tevreden als hij donderdag was na het eerste treffen tussen Oranje onder 20 en Tsjechië onder 20 was KNVB-coach Dwight Lodeweges niet na het tweede duel dat in een 1-1 gelijkspel eindigde. “Maar al met al hebben we een goede week gehad.”

Lodeweges ging er eens goed voor zitten, zondagmiddag in ’s Gravenzande. De oefenmeester had genoten van hetgeen zijn ploeg in het eerste duel tegen de Tsjechen op de mat had gelegd en zag tevreden toe dat de elf nieuwe spelers op datzelfde niveau voortborduurden.

Uitstekend kwartier

Het leverde een uitstekend eerste kwartier en een 1-0 voorsprong op. Een diepe bal werd door een Tsjechische verdediger teruggekopt richting zijn eigen doelman, maar de meegesnelde Kenneth Paal had daarop gerekend, pikte de bal op en schoot beheerst raak.

De vroege treffer was een mooie opsteker voor Onder 20, maar leek opvallend genoeg de ploeg meer kwaad dan goed te doen. Ineens was de schwung er een beetje uit. “We konden het tempo niet in het spel houden en het stokte steeds meer”, oordeelde Lodeweges. “Niet dat het dramatisch was, maar donderdag was het stukken beter. Toen waren we echt de baas op het veld.”

Tegentreffer

De Tsjechen kwamen steeds beter in de wedstrijd en na een dik half uur lag de gelijkmaker in het net. Een vrije trap werd niet goed beoordeeld door de defensie van Oranje en werd van dichtbij tot treffer gepromoveerd door verdediger Josef Kvida.

Ook na de pauze was, op een aardige fase volgend op een paar wissels na, het niveau niet meer hoogstaand. Mogelijkheden waren er wel over en weer, maar echt grote kansen bleven uit. Tot kort voor tijd toen Tsjechië in de hectische slotfase de lat raakte en de bal op of net achter de doellijn terug het veld in stuiterde. Op, zo oordeelde de scheidsrechter, waardoor de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigde.

Leuke groep

Hoewel het hoge niveau van een paar dagen eerder niet meer werd gehaald in het tweede treffen, was Lodeweges toch heel aardig te spreken over zijn eerste week als coach van Onder 20. “Ik heb verder geen inlooptijd gehad maar ben gelijk met mijn neus in de boter gevallen. Een aantal van deze jongens had ik nog nooit zien spelen, vandaar dat we ze allemaal een kans hebben gegeven.”

Hij werd niet teleurgesteld. “Dit is een heel aardige groep”, vond Lodeweges. “Voetballend gezien, maar het is daarnaast ook een leuk team om mee te werken. Jongens die niet trainen om te trainen, maar om er echt beter van te worden. Dat is leuk om te zien. De komende weken gaan we gebruiken om te kijken wie we mee gaan nemen naar het Vierlandentoernooi in Engeland. Het is best mogelijk dat we daar ook met 22 man naar toe gaan.”

Scoreverloop

13. Kenneth Paal 1-0, 34. Josef Kvida 1-1.

Opstelling Onder 20

De Boer, Lartey-Sanniez, Van der Meer (62. St. Juste), Van Bruggen, Ouwejan, Til (62. Rosario), Kastaneer (75. Idrissi), Paal, Lammers, Nouri (75. Van de Beek), Bergwijn.