Roy Vermolen Man of the Match FC 's-Gravenzande - XerxesDZB 2 - 1

25 maart 2017

FC ’S-GRAVENZANDE VERSTEVIGT KOPPOSITIE

“De ware kampioen wint ook de slechte wedstrijden” is een veel gebezigd adagium (waarheid die haar waarde heeft bewezen) in de voetballerij. Betekent dit dat FC ’s-Gravenzande de aanstaande kampioen van de 1e klasse B in het zaterdagvoetbal is? De ploeg van Frans Danen speelde een allesbehalve goede wedstrijd, maar wist deze met 2-1 wel winnend af te sluiten tegen XerxesDZB. Het nam daarmee een klein beetje revanche op de Rotterdammers die nog maar enkele weken geleden de tweede periodetitel op doelsaldo voor de neus van de ’s-Gravenzanders wegsnoepten, mede omdat de FC het toen volledig af liet weten tegen laagvlieger Vitesse Delft.

De zebra’s werden vooraf gevreesd door de rood-blauwen. XerxesDZB was de competitie weliswaar slecht begonnen, maar gedurende de tweede periode aan een imposante opmars bezig. De vrees bleek ongegrond. In niets liet de ploeg van trainer Joop Hiele zien dat het terecht aanspraak maakt op een hogere klassering. Op basis van de ranglijst zou koploper FC ’s-Gravenzande geen moeite moeten hebben met de aanvoerder van het rechter rijtje (27 punten uit 19 wedstrijden, tegen 38 uit 19 voor de thuisclub).

De start van de wedstrijd leek recht te doen aan die cijfermatige uitgangspositie. Voordat de minutenteller de 3 had bereikt lag de bal al achter XerxesDZB keeper Donatz tegen het net. De actie van Patrick Triep over links en de daarop volgende voorzet werden door Frank Broos op waarde geschat en eenvoudig tot doelpunt gepromoveerd: 1-0.

Daarna ontspon zich een wedstrijd die de nachtmerrie voor iedere verslaggever is. Waar normaal blaadje na blaadje van het notitieblok wordt volgepend, bleef het in dit geval in de hele wedstrijd bij slechts 13 (!) notities.  Aan beide kanten vloog de bal continu ongecontroleerd heen en weer en er waren hooguit enkele halve kansen te noteren. Die waren op één na (Danny Koning maakte de uitbraak van de bezoekers over de as van het veld vakkundig onschadelijk) allemaal voor de thuis club., maar leverden dus geen echte kansen, laat staan doelpunten op.

Toen een bevlieging van FC ’s-Gravenzande in de 66e minuut (Frank Broos stoomde solo op door het midden en legde de bal uiteindelijk met de punt van zijn grote teen klaar voor Patrick Triep die de bal alleen maar binnen hoefde te lopen) de 2-0 opleverde leek de wedstrijd gelopen.

Het leek er zelfs even op dat FC ’s-Gravenzande eenvoudig naar grotere cijfers uit zou kunnen lopen , doordat XerxesDZB kennelijk het hoofd in de schoot geworpen had. Des te merkwaardiger was het dat in de 76e minuut toch de aansluitingstreffer via het hoofd van Jeremy Hensen tot stand kwam. Daarbij was een  al even merkwaardige rol weggelegd voor keeper Danny Koning die, wellicht verblind door de zon, volledig verzuimde in te grijpen.

Het maakte het laatste kwartier nog even spannend, maar de punten bleven toch in ’s-Gravenzande. Gevoegd bij het puntenverlies van bijna alle concurrenten, resulteerde een verstevigde koppositie, waarbij FC ’s-Gravenzande zomaar 4 punten “los” staat.

Opstelling FC ’s-Gravenzande: Koning, Stam, de Groot, Stoffels, Broch (van Dijk), Vermolen, Triep, Koeleman, Wersthoff (v.d. Meijs), Broos, Klop (van Dijk)