Nieuwjaarsreceptie Business Club 's-Gravenzande 7 januari 2019

07 januari 2019

Het is me een groot genoegen u mede namens de andere bestuurs- en commissieleden van de Business Club ’s-Gravenzande alle geluk en gezondheid toe te mogen wensen voor het jaar 2019. Fijn ook om te zien dat u allen in zo grote getalen aanwezig bent om daar met elkaar op te kunnen proosten. Voordat we met elkaar zullen proosten, wil ik graag nog even stil staan bij wat 2018 ons gebracht heeft en wat we kunnen verwachten van 2019.

2018 is voor velen van ons economisch wederom een uitstekend jaar geweest. Ik heb het afgelopen jaar veel mooie ontwikkelingen gehoord bij onze leden, zoals gerealiseerde nieuwbouwplannen, forse omzetstijgingen of mooie prijzen en onderscheidingen. Ontwikkelingen die me trots maken om voorzitter van deze mooie businessclub te mogen zijn. Ook voor 2019 zijn er weer veel mooie plannen, al is er toch ook veel onzekerheid.

Aan de ene kant zien we bijvoorbeeld dat bouwbedrijven zich de komende jaren niet hoeven te vervelen door het grote tekort aan woningen en bedrijfsgebouwen. Aan de andere kant zien we echter ook bouwbedrijven in financiële problemen, die het gevolg zijn van snel stijgende inkoopprijzen in een oververhitte markt. We zien dat technologische ontwikkelingen enorme kansen geven om de hele wereld te kunnen bereiken, maar dat diezelfde wereld weer steeds laster te bereiken wordt door politieke spanningen en handelsbeperkingen in de vorm van importheffingen. En dan natuurlijk niet te vergeten de onzekerheid over de naderende Brexit.

Voor de Westlandse economie is het Verenigd Koninkrijk een enorm belangrijke exportmarkt, maar we hebben nog geen idee of er een akkoord gaat komen en zoja wat het effect ervan zal zijn voor het bedrijfsleven. Het is belangrijk om niet alleen de bedreigingen te zien, maar vooral ook de kansen. En of het glas halfvol of half leeg is, hebben we voor een belangrijk deel ook in eigen hand.

Als Businessclub kunnen we ook terugkijken op een uitstekend jaar. Het eerste elftal heeft in het seizoen van de terugkeer in de hoofdklasse boven verwachting gepresteerd en drie bekerfinales gehaald. Vanuit het business home hebben we het allemaal kunnen volgen en zijn we getrakteerd op veel mooie doelpuntrijke wedstrijden.

Tijdens de jubileumeditie van het BOAL toernooi hebben we ook van internationaal topvoetbal kunnen genieten, net als tijdens de meideninterlands van het Nederlands elftal. En ook hebben we het afgelopen jaar weer een aantal topevents mogen noteren. In het voorjaar hebben we een bezoek gebracht aan de Maeslantkering.

Een zeer indrukwekkend stukje techniek, op slechts enkele kilometers afstand. Die dag hebben we op mooie wijze afgesloten aan het strand met een heerlijk diner bij 2seasons in Hoek van Holland. Ook heeft de Business Club het afgelopen jaar de organisatie van de ’s-Gravenzande Haringparty overgenomen en dit was erg geslaagd.

In een overvolle kantine hebben we met z’n allen kunnen genieten van een heerlijke ‘Hollandse Nieuwe’. In April hebben we een onvergetelijke avond gehad in de Viersprong met het FC Diner. Een mooi stukje samenwerking tussen de Business Club en de vereniging qua organisatie. En tot slot hebben we afgelopen maand een topdag beleefd toen we het eerste elftal achterna gereisd zijn naar Volendam, waar we ook het stadion van FC Volendam en het museum hebben bezocht en daarna hebben genoten van een goede lunch. Ook in 2019 zullen we weer een mooi programma neerzetten.

Op de achtergrond zijn we al weer hard bezig met de voorbereidingen en het eerste event kunt u alvast in de agenda zetten. Vorig jaar tijdens mijn nieuwjaarstoespraak had ik het bezoek al aangekondigd. Het heeft wat langer geduurd, maar op woensdag 13 februari zullen we dan toch een bezoek brengen aan Rexnord Flattop Europe. Het bedrijf is in de regio wellicht wat onbekend, maar toch stiekem een van de grootste topbedrijven van het Westland. Ik kijk er nu al naar uit, net als naar de finaleronde van de kwalificatie voor het EK onder de 17 jaar.

De vereniging is er weer in geslaagd een aantal mooie interlands naar ons sportpark te halen, waar we met z’n allen trots op mogen zijn. Wat we verder nog in de koker hebben zitten voor dit jaar, hoort u binnenkort van ons. In elk geval bent u tijdens de thuiswedstrijden van ons eerste elftal weer van harte welkom en hopen we dat het eerste team de tweede seizoenshelft weer ouderwets gaat vlammen.

Ook zullen wij de komende periode aan de slag gaan om de samenwerking met de vereniging verder te intensiveren. De afgelopen jaren zijn hier -mede door de komst van Michiel en later Domingos- al flinke stappen in gezet, maar we merken dat een verdere samenwerking noodzakelijk is omdat de communicatie niet altijd optimaal verloopt met de verschillende loketten voor u als sponsor van de club.

We gaan met de vereniging in gesprek over de opzet die we de afgelopen maanden in het bestuur hebben bedacht. Het uitgangspunt van de samenwerking is helder, we willen het beste bereiken voor de business club, voor de vereniging maar vooral voor jullie, onze leden.

Tot slot kan ik u nog melden dat we de komende periode onze website onder handen gaan nemen en van een flinke opfrisbeurt gaan voorzien. Samen met ons businessclub lid Panorama Studio’s gaan we deze weer helemaal up to date maken.

Als bestuur van de businessclub hebben we er het komende jaar weer heel veel zin in en voor ons is het glas dan ook zeker halfvol. Maar dat gaat vanavond niet helemaal op, want vanavond zijn de glazen zelfs érg goed gevuld. Met veel dank aan onze gastheren en gastvrouwen van ons business club lid ‘Eetcafé de Witte’, voor de uitstekende verzorging. En met dit glas, wil ik graag met jullie proosten op een fantastisch en vooral gezond 2019.